Amazing Labradoodles

Fokker van Australian Labradoodles

 

Het onstaan

De Australian Labradoodle is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld om hulpbehoevende mensen die ook allergisch waren toch een geleidehond aan te kunnen bieden. In de jaren 80 werd er een serieus fokprogramma gestart om de Labrador en de Poedel te kruisen. De nieuw ontstane hond kreeg de naam Labradoodle. Rutland Manor Labradoodles en Tegan Park Labradoodles waren de eerste fokkers van deze hond.

Er bestaat veel onduidelijkheid over het juiste gebruik van de naam Labradoodle. Een Labradoodle is een kruising tussen een Poedel (allergievriendelijke vachttype en intelligentie) en een Labrador (will to please), deze mix wordt ook wel eerste kruising of F1 genoemd.

Een Australian Labradoodle zoals wij die nu kennen kwam tot stand doordat er verschillende andere rassen doorheen gemengd zijn (de zgn. infusions).

Dit werk werd professioneel voortgezet door Tegan Park en Rutland Manor Labradoodles in Australië.

Zij mengden er 4 andere rassen door (infusions), namelijk de:

  • Engelse Cocker Spaniël
  • Amerikaanse Cocker Spaniël
  • Ierse Water Spaniëll
  • Curly Coated Retriever

met als resultaat de huidige Australian Labradoodle met al zijn positieve eigenschappen.

Het fokken met de verschillende rassen is heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit te fokken of juist er in te brengen. Het is de hond zoals de grondlegsters Rutland Manor en Tegan Park voor ogen hadden en waaraan ruim 20 jaar hard is gewerkt. Dit is de hond die behalve zijn schitterende uiterlijk en lieve karakter ook nog eens een 98% allergie vrije en niet verharende vacht heeft.

Home